Oversikt over hunderaser med kommentarer fra hundefolk
Hunderase  ›  Hunderaser S-U  ›  Sarplaninac

Sarplaninac

Sarplaninac, hunderase, hunderaser, hund, hunder, rase, rasehund, sarplaninac

Sarplaninac: Her kan du lese mer om hunderasen Sarplaninac her.

Sarplaninac har blitt gruppert i gruppe 2 og seksjon nr.2 (Molosser) med rasenumer 41.

Brukes til å beskytte buskap. Rasen kommer fra Šar Planina, fjellene mellom Kosovo og Makedonia. Disse hundene er store, og kan nå en vekt på opptil 82 kilo, men alt innen 42-82 er innenfor normalen. Det har også blitt rapportert om hunder som er over 100 kilo tunge, men da er det sannynlig snakk om en blanding av sarplaninac og andre gigantiske hunder. Temperamentet omtales som modig, lojal, hengiven ovenfor fremmede, og med et sterkt vokterinstinkt.

Hunderasen sarplaninac har fått mange navn. Før 1969 het den Karst gjeterhund, da regnet som en variant av rasen ved samme navn. Den jugoslaviske kennelklubben fremmet ønske om å kalle varianten ved eget navn, og den ble etter det kalt for sarplaninac jugoslavisk gjeterhund. Navnet stammer natruligvis fra fjellene Šar Planina hvor rasen regnes for å ha oppstått. Den har i utlandet blitt betegnet med forkortelsen Sarplaninac. Sarplaninac går også under navnene Jugoslovenski Ovcarski Pas, Yugoslavian Shepherd Dog, Sharplanina, Illyrian Shepherd Dog. Spanjolene kaller den for Šarplaninac, og pastore di Ciarplanina er Italias offisielle navn på rasen.

Sarplaninac erfaringer

Dette sier leserne om Sarplaninac:

Info
Gjest (17.03.2015)

Denne hunden er fra fjellene i Kosovo sharr.
I Kosovo kaller de den for "Qeni Sharrit"

Info om denne hunde rasen fra wikipedia.
Kosova (02.11.2013)

Info om denne hunde rasen fra wikipedia.
Og ja denne hunden finnes i Norge og er lovlig i Norge.

http://no.wikipedia.org/wiki/Sarplaninac

Sharr
Terje (20.03.2013)

Dette er en hund som tar ett skudd for familien sin, virkelig en modig og en smart hund som gjør hva som helst for å beskytte territoriet. Denne rasen blir veldig stor, enorme poter og kan felle 2 ulver. Disse hundene er veldig populære i Kosovo, og brukes for å passe på gårder osv. Kjenner ett tilfelle der ei lita jente ble fulgt fra og til skolen av hunden sin om vinteren. Veldig lojal venn. Disse er råsterke hunder som ligner på en isbjørn. Disse hundene ser du aldri i gatene, med mindre den har stukket av. En venn for livet. Lurer forresten på om denne rasen er lovlig i Norge?

Sarplaninac finns i Norge:)
Gjest (13.01.2013)

Sarplaninac finns i norge . jeg har importert 2 stk en hane og en tispe fra dragash i sharr fjellet. jeg har kjøpt valpene av den beste sarplaninac oppdrettern i Kosovo . er veldig fornøyd med begge valpene mine. dem passer bra i den norske klimaen, og jeg er fornøyd at jeg har fått inn dem første Sarplaninac i Norge. valpene miner er på 7 og 8 mnd gamle så jeg kommer til å avle valper i fremtiden. hanen kommer til å bli gigant stor som full voksen. jeg så faren han han var 82 cm og veide 105 kg og hanen min ligner faren veldig. jeg har hatt hund i hele livet raser som dobermann , rottweiler . men har aldri vært mere fornøyd med dem andre hundene enn dem jeg har nå. dem har topp gemytt. og er kjempe smarte og lettlærte hunder. dem egner seg bra som brukshunder , vakthunder og ikke minst familiehunder. dem elsker familie og barn. hvis noen vil reservere valper kontakt meg på min e-mail vanndamm@live.no det blir valper om ca 1 år.

Denne hunderasen er fra tidligere jugoslavia og ikke nåværende
bosnier (27.12.2012)

Sar eller sharr spiller ingen rolle hvordan du skriver det.. Sar planina betyr sarfjellet. Dette vil da si at hunden stammer fra fjellområdet mellom Kosovo og Makedonia og er ikke no mer serbisk enn den er bosnisk eller croatisk. Den er derimot veldig popular på hele balkan og regnes for å være en tøff vokter. Den er ikke no mer aggresiv enn den blir lært opp til å være som det er med hunder flest..

Selvfølgelig er den fra Serbia ;)
Svarog (21.05.2011)

Hjelper ikke å endre navn fra Sar-planina til fjellene sharr som du sier.

Ellers er det en oppdretter i Sverige som avler Sarplaninac - bare å google det.

Lovlig
Gjest (04.11.2010)

Jo den er lovlig i Norge og regnes som en mindre ekstrem utgave av den Kaukasiske Ovcharaken, som for øvrig det finnes en del av i Norge.

Denne rase stammer ikke fra serbia
Gjest (09.10.2010)

denne rase stammer ikke fra serbia den er fra kosovo fra fjellene sharr og den er en av di mest primitive hunde rasen,finnes få igjen i ballkan

Er Sarplaninac virkelig ulovlig i Norge?
Eivind E. (06.09.2010)

Er Sarplaninac virkelig ulovlig i Norge? Finnes det noen eksemplarer av denne flotte hunderasen her?

Disse hundene er ulovlige i flere
Ulf (30.06.2010)

Disse hundene er ulovlige i flere land, etter hva jeg har forstått. De er meget flott å se på, men ganske sære i adferd. Vokterinstinkt til de grader, jeg har sett mye til denne rasen i utlandet.

Store og utrolig sterke hunder flott aring se paring
Vil ha sarplaninac (30.04.2010)

Store og utrolig sterke hunder, flott å se på. Faktisk den hunderasen som har imponert meg mest. Brukes i Øst Europa til å forsvare flokk med sau og geit. Var det slik at noen land har begynt å forby disse flotte dyra?

På Wikipedia står det: Sarplaninac regnes som en rolig og selvstendig hund med et sterkt vokterinstinkt. Den er modig og uredd og kan være svært beskyttende ovenfor familiemedlemmer (spesielt i mangel av husdyr å passe på). Den er kjent for å være en svært aggressiv hund, kommer ann på hvordan eieren behandler hunden på. Den passer derfor best som brukshund, men den blir en snill og god familiehund for folk som ellers trenger en slik hund og har erfaring nok til å håndtere den. Den bør imidlertid ikke velges som famliehund alene.

Hvor i Norge kan jeg få tak i Sarplaninac? Vil ha!

Dine erfaringer med Sarplaninac

Skriv et svar til dette innlegget:

Navn (valgfritt)

Hjemmeside (valgfritt) Link til din blogg, raseklubbens hjemmeside, etc.

Overskrift på innlegget ditt

Fortell om dine erfaringer og kunnskaper om Sarplaninac
Dine erfaringer kan være til hjelp for for de som vurderer å anskaffe seg en slik hund. Skriv gjerne om både fordeler og ulemper, erfaringer med oppdrettere av rasen, og annet relevant om Sarplaninac.

check

Spam sjekk
← Skriv inn alle tegn på bildet.

Vi setter stor pris på alle fornuftige bidrag! Korte og meningsløse innlegg vil bli slettet.

Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshund info. Bilder av Sankt bernhardshund hunderasen.

Schäferhund

Schäferhund

Schäferhund med foto og video. Se mer om Schäferhund hunderaser.

Shar Pei

Shar Pei

Shar Pei info. Finn bilder av Shar Pei hundene.

Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog bilder og hunderase info. Vi har alt om Shetland Sheepdog hunderasen.

Tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel Erfaringer om Tibetansk spaniel hunderaser.

Schnauzer

Schnauzer

Schnauzer hunder. Les om Schnauzer rasehund..

Siberian Husky

Siberian Husky

Siberian Husky hunderase info og bilder. Erfaringer om Siberian Husky denne hunderasen.

Sibirsk Laika

Sibirsk Laika hunderase info. Bilder og erfaringer av hunderaser. Sibirsk Laika hunderaser.

Tamaskahund

Tamaskahund

Tamaskahund med bilder. Erfaringer med Tamaskahund hunden.